یافته‌های دانشمندان نشان می‌دهد آب چغندر با تغییر ترکیب باکتری‌های دهان، به کاهش فشارخون در سالمندان کمک می‌کند.

به گزارش راوی کار، وبگاه سای‌تِک‌دِیلی در گزارشی آورده است:

بر اساس یافته‌های یک مطالعه گسترده، توانایی آب چغندر سرشار از نیترات در کاهش فشارخون سالمندان، احتمالاً با تغییرات سنجش‌پذیر در جامعه باکتری‌های دهان مرتبط است. این اثر که ناشی از تبدیل نیترات به نیتریک‌اکسید است، فقط در افراد مسن مشاهده شده و راهکاری طبیعی برای بهبود سلامت قلبی‌عروقی ارائه می‌دهد.

این پژوهش به سرپرستی دانشمندان دانشگاه اِکستر انجام و پاسخ شرکت‌کنندگان جوان و مسن به آب چغندر مقایسه شد. مطالعات پیشین ثابت کرده بودند که رژیم‌های غذایی سرشار از نیترات می‌توانند به کاهش فشارخون کمک کنند؛ اثری که نقشی مهم در کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی‌عروقی دارد.

نقش نیترات در بدن

نیترات نقشی اساسی در بدن ایفا می‌کند و افرادی که از رژیم غذایی سالم پیروی می‌کنند آن را به‌طور منظم از طریق مصرف سبزیجات دریافت می‌کنند. در این مطالعه، سالمندانی که به مدت دو هفته، روزانه دو وعده آب چغندر غلیظ‌شده مصرف کردند، کاهش فشارخون را تجربه کردند. با این حال، این اثر در شرکت‌کنندگان جوان مشاهده نشد.

یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد کاهش فشارخون ممکن است با تغییرات در باکتری‌های دهان مرتبط باشد. آب چغندر برخی باکتری‌های مضر در دهان را سرکوب و به بازگرداندن تعادل سالم‌تر باکتری‌های دهان کمک می‌کند.

هنگامی که تعادل به نفع باکتری‌های مضر تغییر می‌کند، توانایی بدن برای تبدیل نیترات غذایی (موجود در سبزیجات) به نیتریک‌اکسید کاهش می‌یابد. نیتریک‌اکسید برای حفظ رگ‌های خونی انعطاف‌پذیر و سالم ضروری است و نقشی مرکزی در تنظیم فشارخون ایفا می‌کند.

توصیه‌های غذایی برای سالمندان

پروفسور آنی وان‌هتالو (Anni Vanhatalo)، سرپرست این پژوهش از دانشگاه اکستر، می‌گوید: می‌دانیم که رژیم غذایی سرشار از نیترات، دارای فوایدی برای سلامتی است. با این حال، با افزایش سن، بدن نیتریک‌اکسید کمتری تولید و فشارخون تمایل به افزایش پیدا می‌کند که این مساله می‌تواند به عوارض قلبی‌عروقی مانند حمله قلبی و سکته مغزی منجر شود.

وی افزود: تشویق سالمندان به مصرف بیشتر سبزیجات سرشار از نیترات می‌تواند فواید سلامت بلندمدت چشمگیری داشته باشد. خبر خوب این است که اگر چغندر دوست ندارید، جایگزین‌های غنی از نیترات زیادی مانند اسفناج، آروگولا (شابانک)، رازیانه، کرفس و کلم‌ کِیل (نوعی سبزی برگ‌دار از خانواده کلم) وجود دارد.