کارشناس بین‌المللی فوتبال و سرمربی اسبق صنعت نفت آبادان ضمن ابراز خرسندی از پیروزی تیم ملی فوتبال ایران مقابل تیم ملی فوتبال قطر، به ارزیابی این دیدار پرداخت.

رضا پرکاس در این خصوص به خبرنگار ورزشی راوی کار، گفت: بچه‌های ما یک دیدار ۶ امتیازی را در خارج از خانه به دست آوردند که از جهات مختلف برای فوتبال دوستان ایرانی اتفاقی خوشحال کننده بود ولی برای تداوم چنین پیروزی‌هایی، هر مسابقه باید مورد تحلیل قرار بگیرد‌.

بطور اصولی در یک مسابقه، هر موقع که پیروزی پر گل و چندین موقعیت بسیار خطرناک برای یک تیم بدست می‌آید که اکثر گل‌ها و حملات بوسیله تاکتیک‌های رایج بثمر برسد یا انجام شود، جذابیت و زیبایی این مسابقه دو چندان خواهد شد و بالطبع دوستداران و تماشاگران راضی از این نمایش و انگیزه و اعتماد بنفس تیمی برای بازی‌های پیش رو بیشتر و بهتر خواهد گشت.

این کارشناس بین‌المللی فوتبال افزود: در فوتبال حرفه‌ای بهتر است که زمان پیروزی، تیم خودمان را آنالیز و تحلیل کنیم که دلیل این پیروزی چگونه بوده!!! زیرا بسیار ارزشمند‌تر از‌ زمانی است که شکست می‌خوریم. نباید در سایه پیروزی از نقد و بررسی فنی تیم غافل ماند…
حال بپردازیم به نکات فنی این مسابقه:
با بازی دادن به قائدی از همان ابتدا؛ انتظار تهاجمی بودن ایران با حرکات پا به توپ این وینگر خوش‌تکنیک؛ دور از انتظار نبود.
ولی تا زمان دریافت گل اول از قطر؛ تیم ملی بیشتر در زمین خودی و از نیمه پرس تیم حریف را در دستور کار داشت و به گونه‌ای احتیاط، چاشنی بازی ما بود.
اما بعد از شوک دریافتی از گل زود هنگام، تیم ملی فعل خواستن که ما قویتر از حریف هستم را صرف کردند.
پرسینگ از بالا در برابر دفاع نچندان قوی حریف، قطر را تحت فشار قرار داد بطوریکه پاس‌های پر اشتباهی را از آن‌ها شاهد بودیم.
ایران خیلی خوب به بازی عرض داد و در نهایت با ارسال تند و تیز و با کیفیت و یک ضربه سر تماشایی با تساوی به رختکن رفتیم که این موضوع برای شروع نیمه دوم یک نقطه عطف و شرایط خوبی را بوجود آورد.

سرمربی اسبق صنعت نفت آبادان بیان نمود: هافبک‌های میانی در این بازی بیشتر در پرسینگ حریف و بسته نگه داشتن مرکز زمین تلاش می‌کردند و کمتر در بازی‌سازی فعال بودند.
شیف شدن عرضی تیم‌ای آن بیشتر برای پوشش دادن حرکات اکرم عفیف بسمت راست خودمان بود و این فرصتی بود برای قطری‌ها تا با یک ارسال به جناح چپ ما و فضای کمتر پوشش داده شده به گل برسند
البته در ادامه با بالا بازی کردن تیم ملی و عدم اجازه به بازی‌سازی خط دفاع و هافبک قطری‌ها تا حدود بسیار زیادی این مورد رفع گردید.

نیمه اول اکرم عفیف با استارت‌ها و تکنیک خود سمت راست ما را اذیت کرد ولی در نیمه دوم با توجه به ادامه پرس و بالا بازی کردن تیم ایران، آن‌ها نمی‌توانستند ارسال‌ها و پاس‌های خوبی به او برسانند و اگر هم عفیف در زمین خودشان صاحب توپ می‌شد، فاصله او تا مناطق جریمه ما زیاد و همچنین نظم دفاعی ما شکل خوبی گرفته بود و همچنین یار‌گیری او که باعث می‌شد کمتر صاحب پاس شود و یا در صورت دریافت بلافاصله بخاطر یارگیری منطقه‌ای، تحت فشار قرار می‌گرفت تا جایی که اواخر بازی توپ‌های زیادی را از دست داد.

پرکاس گفت: نکته مبهم این مسابقه این است که گویا کادر فنی قطر هیچ آشنایی با خط تهاجمی و شیوه اصلی تیم ملی که استفاده از فضای پشت مدافعان حریف می‌باشد را نداشت!!! شاید هم در باد آن برد فینال آسیا خوابیده بودند!!!!!
با توجه به مهاجمان زهردار و خطرناک ایران بخصوص سردار و طارمی که در فرار از تله آفساید و بریدن خط دفاع تبحر خاصی دارند؛ باز تیم قطر خیلی بالا بازی می‌کرد و گل دوم و چندین موقعیت بسیار خطرناک را برای ایران به ارمغان آورد.
قوای تیم ملی قطر در انتها بازی تحلیل رفته بود و اگر ما حملات منطقه‌ای انجام می‌دادیم و با پاس‌های سرعتی و گا‌هاً عمقی از فضای بین خطوط آن‌ها چه طولی و چه عرضی بهتر استفاده می‌کردیم، قطعاً یک برد تاریخی در برابر قطر رقم می‌خورد.
در مجموع مهم‌ترین تاکتیک تیم ایران پرس کردن حریف از بالا و استفاده عالی از فضای پشت مدافعان قطری بود.
اما در برابر تیم‌هایی که این فضا را خواسته یا بخاطر کیفیت تیمی ناخواسته بما ندهند، احتمالاً در امر گل زنی همچون بازی‌های گذشته به مشکل می‌خوریم.
هر چند که با خط تهاجمی پر قدرت و با تجربه ایران، اگر خط هافبک، بیشتر آن‌ها را با پلان‌های مختلف ( تاکتیک‌های تهاجمی متنوع و گا‌هاً ریسکی/ پاس‌های عمقی و بین مدافعان و خطوط حریف ) تغذیه کند، هر خط دفاعی در برابر تیم ملی ایران آسیب‌پذیر خواهد بود.

پرکاس اضافه نمود: در بعد دفاعی روی کار‌های سرعتی آسیب‌پذیر هستیم و باید با تقویت بازیکن یا تمرینات مناسب ترمیم شود ( نحو گل اول قطر ).

آنالیز و بررسی گل قطر:
در یک حمله سریع که با دو ضرب مهاجم خود را در موقعیت عالی قرار دادند.
علی معز مهاجم خوب و گلزنی است که بخوبی قدر آن را دانست.

با یک نگاه اجمالی:
دفاع چپ تخصصی ( محمدی ) را به راست بردیم و نورافکن که چند سالی است دیگر دفاع چپ بازی نکرده در تمامی تیمی‌های باشگاهی بیشتر هافبک بوده است حتی اکثر بازی‌های ملی، به چپ آوردیم که در فوتبال مدرن نباید نقطه قوت خوت را بخاطر تقویت پست دیگر یا قدرت حریف؛ تضعیف کرد. در بازی قبل مقابل ازبکستان هم سامان قدوس بخاطر همین بازی در پست غیر تخصصی کارت زرد گرفت!!

البته عملکرد فنی نورافکن در مجموع به غیر از صحنه گل دریافتی؛ خوب بود و روی گل اول تاثیر مستقیم داشت ولی واقعیت این است که فوتبال ایران نباید خود را با فوتبال تیم فعلی قطر محک بزند که فقط دو بازیکن عالی دارد و از نظر کیفی، دیگر آن تیم درجه یک آسیا نیست !!!

پرکاس به قهرمانی قطر در آسیا اشاره کرد و گفت: قهرمانی آنها بحث دیگری دارد و با چاشنی شانس همراه بود، چون در بازی‌های گروهی و حتی حذفی به سختی از پس حریفان حتی تاجیکستان بر آمدند و بردهای خفیف تا فینال داشتند. برای مثال باید به شکست آرژانتین در برابر عربستان در جام جهانی اشاره کرد که یک اتفاق بود نه فرآیند پیشرفت و قدرت فنی فوتبال سعودی‌ها، زیرا تیم پیروز آن دیدار در مرحله‌ی گروهی حذف شد و تیم بازنده (آرژانتین) قهرمان جام جهانی شد.

این کارشناس بین‌المللی فوتبال ادامه داد: نکته مهم دیگر در این بازی، تعویض های تیم ایران بود که بخوبی انجام شد و وضعیت تهاجمی و پرسینگ ما را حفظ کرد، هر چند که عطش تیم ملی برای گل‌های بیشتر در ۱۵ دقیقه پایانی فروکش کرده بود، که با توجه به نتیجه به دست آمده می‌تواند منطقی باشد.

سرمربی اسبق صنعت نفت آبادان، ضمن آرزوی موفقیت برای سطوح مختلف تیم‌های فوتبال ایران، افزود: با توجه به وضعیت کلی جدول گروهی و کیفیت حریفان، کادر فنی می‌تواند در دو بازی بعدی پیش رو به چندین بازیکن جوان و مستعد با حفظ تعادل در خطوط گوناگون تیمی، فرصت حضور در میدان را بدهد تا راه را بیشتر برای تغییر نسل فعلی به صورت گام به گام هموار نماید.